Yhä useampi taloyhtiö haaveilee ikiomasta jäähdytysjärjestelmästä. Taustalla ovat säätilojen kiihtyneet vaihtelut ja vaihtoehtoisten lämmitys- ja jäähdytystekniikoiden kehittyminen.
Olli Santala, akustiikkasuunnittelija

”Esimerkiksi maalämpöpumppuja asennetaan nyt paljon vanhojen kerrostalojen pohjakerroksiin. Pumppu sijoitetaan näkymättömiin pyörävarastoon tai häkkikellariin. Tilaan syntyvä melu ei ole merkittävää, joten ratkaisu tuntuu onnistuneena”, kuvaa akustiikkasuunnittelija Olli Santala Helimäki Akustikot Oy:stä.

”Välipohjan äänieristys riittää usein siihen, ettei tilasta kantaudu häiriöääniä asuntoihin ilmateitse. Se lopulta usein realisoituva meluriski ovat tärinän aiheuttamat, rakenteissa kulkevat runkoäänet”.

Sopuun kannattaa sijoittaa

Olli Santalan mukaan tärinäeristyksen suunnittelulle kannattaa varata aika ja paikka siitä huolimatta, ettei mukana olevien asianosaisten mukaan muuallakaan ole ollut ongelmia.

”Se kannattaa siitä huolimatta, että tilat ovat ahtaita, laitteita paljon ja putkia joudutaan asentamaan vaikeammin. Juuri tämän tilan ja laitteen ominaisuudet huomioon ottaen suunnitellulle tärinäneristykselle on silti viisasta varata ratkaisuresurssi etukäteen”, korostaa Santala.

”Jos järjestelmä jää sellaiseksi, että tärinän on mahdollista kulkeutua talon runkoa pitkin asuntoihin ja tuottaa häiriöitä esimerkiksi asukkaiden yöuneen, ollaan helposti pitkän ja kiusallisen riidan äärellä. Laitteiden aiheuttama värähtely saadaan toki selvitettyä mittauksilla ja korjaus tehtyä myös jälkeenpäin, mutta kalliimmaksihan se tulee. Sen lisäksi, että sopu talossa saattaa olla mennyttä”, huomauttaa Santala.

Lisätiedot:
Olli Santala, akustiikkasuunnittelija, tekn.tri FISE T, puh. 020 7118 697

Helimäki Akustikot Oy on Sitowise-konserniin kuuluva, vuonna 1996 perustettu ja 20 asiantuntijaa työllistävä yritys, joka tuottaa akustiikan, melun- ja tärinäntorjunnan suunnittelu- ja mittauspalveluita. Mittauksiin yrityksellä on akkreditointi (FINAS T260).

Sitowise Oy
Vaihde
+358 20 747 6000
info@sitowise.com

Akustikko Olli Santala. Kuvattu 18.4.2016