Uusi lastensairaala Helsingissä on otettu käyttöön. Pienille  potilaille rakennettiin alusta alkaen parasta mahdollista sairaalaa ja sellainen siitä tulikin.

Uuden lastensairaalan rakentaminen oli monin tavoin poikkeuksellinen hanke. Jo sen tarpeellisuudesta ja rakentamisesta vallitsi täydellinen yksimielisyys – jopa niin, että hankkeen kiirehtimiseksi järjestettiin kansalaiskeräys, jolla saatiin kokoon lähes 40 miljoonaa kaikkiaan 170 miljoonan kokonaisbudjetista.

Täydellinen yksimielisyys on vallinnut myös siitä, että kun kerran rakennetaan, rakennetaan lapsille sitten maailman paras sairaala. Tavoite on otettu huomioon jokaisessa yksityiskohdassa eikä laadusta ole tingitty missään vaiheessa. Se on näkynyt hankkeessa myös harvinaisen hyvänä yhteishenkenä. – Projektissa on ollut erinomaista yhdessä tekemisen meininkiä. Viestintä on toiminut mutkattomasti ja ongelmiin on etsitty ratkaisut hetimiten, Uuden lastensairaalan kalliorakenteiden suunnittelusta vastannut Sitowisen vanhempi suunnittelija, DI Ulla Sipola vahvistaa.

Keskellä tiivistä kaupunkirakennetta ja toimivaa sairaala-aluetta uuden sairaalakiinteistön rakentaminen voisi olla logistinen painajainen. Vaikka hankkeen liikennejärjestelyistä vastannut Sitowisen liikennesuunnittelun ryhmäpäällikkö, DI Jenni Karjalainen myöntääkin, että haasteita piisasi, kaikki sujui kuitenkin eri alojen suunnittelutahojen välisen toimivan yhteistyön ansiosta jouhevasti.

Myös Uuden lastensairaalan akustiikkasuunnittelun projektipäällikkö Matias Remes Helimäki Akustikot Oy:stä vakuuttaa, että yhteistyö projektin eri osapuolten kesken sujui poikkeuksellisenkin hyvin. Siksi pienten potilaiden sairaalan suunnittelusta tuli suunnittelijoillekin ikimuistoinen kokemus.

Akustisestikin erinomainen

Matias Remeksen mukaan Uutta lastensairaalaa oli poikkeuksellisen mukava suunnitella, sillä akustiikka on otettu huomioon aivan kaikkialla. – Toimeksianto oli laaja: kaikki tilat käytiin läpi akustisesti helpoimmista tiloista, kuten toimistoista aina vaativimpiin erikoistiloihin saakka.

Kohteena Uusi lastensairaala on ollut akustiikkasuunnittelijoille harvinaisen monipuolinen, sillä suuresta rakennuksesta löytyy tiloja joka lähtöön peruspotilashuoneista erikoistiloihin. Harvassa sairaalassakaan on sellaisia erikoistiloja kuin sekä akustiselle että vahvistetulle musiikille muunneltavaa musiikkihuonetta tai kappelia, joka sopii myös akustisen musiikin esittämiseen.

–Kaikkien tilojen akustisilla olosuhteilla oli hyvin korkeat tavoitteet ja niistä myös pidettiin projektin edetessä enimmäkseen kiinni, Matias Remes painottaa.

Akustisten olosuhteiden suunnittelussa kiinnitettiin paljon huomiota eri tilojen ääneneristykseen aina tilakohteisten tarpeiden mukaisesti. Talotekniikan äänenhallinta aiheutti paljon päänvaivaa, sillä modernista sairaalarakennuksesta löytyy erittäin paljon kaikenlaista tekniikkaa. Keskellä kaupunkia sijaitsevassa sairaalassa melun ja tärinän hallinta on myös hyvin keskeisessä roolissa.

Uusi lastensairaala

  • Rakennuttaja: Kiinteistö Oy Uusi Lastensairaala
  • Projektinjohtourakoitsija: SRV Rakennus Oy
  • Rakennuttajakonsultti Haahtela-rakennuttaminen Oy
  • Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: SARC
  • Kalliotekninen suunnittelu ja liikennesuunnittelu: Sitowise Oy
  • Geotekninen suunnittelu: Ramboll Oy
  • Akustiikkasuunnittelu: Helimäki Akustiikot Oy/(osa Sitowise-konsernia)

Teksti: Dakota Lavento
Kuva: HUS