“Hienoimpia tuntemiani ihmisiä”

Olen viime viikkoina kuullut monen ihmisen toistavan samaa asiaa. ”Heikki Helimäki oli taitava akustikko ja voimakkaasti akustiikka-alaa Suomessa eteenpäin vienyt henkilö. Lisäksi, tai ehkä ennen kaikkea, Heikki Helimäki oli hienoimpia tuntemiani ihmisiä”.

Helimäki Akustikot Oy:n perustaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja, DI, akustikko Heikki Helimäki sai elokuun 2017 lopulla kuulla sairastuneensa aivosyöpään. Leikkaus, sädehoidot, sytostaatit ja loputtoman positiivinen mielenlaatu kantoivat lopulta vain maaliskuulle, jolloin hoidot päätettiin lopettaa. Heikki menehtyi Terhokodissa Helsingissä 30.3.2018.

Heikki oli kuollessaan 58-vuotias.

 

Heikin 22 vuotta sitten perustama yritys, Helimäki Akustikot Oy, työllistää lähes kaksikymmentä asiantuntijaa ja voi hyvin. Yritys on vuodesta 2015 lukien ollut osa  lähes 1300 henkilöä työllistävää talo- ja infrasuunnittelukonserni Sitowise Oy:ä.

Heikin aloittaessa akustiikassa 1980-luvulla ala oli Suomessa muutaman aiheeseen perehtyneen arkkitehdin temmellyskenttää. Heikki oli Suomen ensimmäinen korkean FISE-pätevyyden saavuttanut akustikko. Hän oli Suomen Rakennusinsinöörien Liiton akustiikkatoimikunnan pitkäaikaisena puheenjohtajana avainhenkilö melun- ja tärinäntorjunnan sekä huoneakustisten olosuhteiden suunnittelun viemisessä osaksi myös tavanomaista rakennussuunnittelua. Oman yrityksen määrätietoisen kasvattamisen ohella Heikki osallistui akustiikkasäädösten valmistelutyöhön, kirjoitti oppikirjoja ja toimi kouluttajana sekä kehitti ja loi akustiikkasuunnittelun prosesseja Suomeen. Heikki oli aktiivinen kansainvälisen akustikkoyhteisön jäsen joka vei muun muassa, ainoana suomalaisena yksityisyrittäjänä yrityksensä mukaan EU-tasoiseen melumääräysten harmonisointityöhön.

Kova työ ja isotkaan aikaansaannokset eivät vielä tee kenestäkään pidettyä. Heikki innostui valtavasti ja kerran toisensa jälkeen erilaisten rakennusalan toimijoiden pöydälleen kantamista suunnitteluhaasteista. Innostuttuaan Heikki teki työtä pyyteettä: itsestään numeroa tekemättä, aina ihmisten tasolla toimien ja näille arvon antaen, silti rohkeasti edeten. Kun edelliseen vielä lisää näyttävät entreet mitä värikkäimmissä ilmiasuissa ja hyväntuulisen habituksen, ollaan jo lähellä vähintään mieleenjäävää persoonaa.

Diagnoosia edeltävänä iltana juhlimme Helsingin Kaupunginteatterin remontin valmistumista Myrskyluodon Maijan kutsuvierasensi-illassa. Heikki oli ajanut harhaan umpitutulla kolmen kilometrin reitillä teatteriin ja olimme myöhässä. Tiesin että jotain oli pielessä, mutta mielikuvitukseni ei ulottunut lähellekään sellaista mikä sitten todellisuudeksi paljastui.

Heikki oli tuolloinkin kuitenkin ihmeellinen. Täynnä levollista rauhaa. ”Kyllä me tästä selvitään. Ei nyt piitata pienistä. Älä ole mistään huolissasi”.

Minulle Heikki ei ollut niitä hienoimpia ihmisiä. Vaan hienoin, ihan uberhienoin.

Saara Helimäki
Yrittäjäkumppani, vaimo ja Helimäki Akustikkojen toimitusjohtaja